đŸ› ïž Just nu pĂ„gĂ„r en större helrenovering hĂ€r. Om du hittar nĂ„got som inte fungerar som det ska fĂ„r du gĂ€rna höra av dig!

Skip to main content
profile pic
Anders Thoresson

En ny internetguide om omvÀrldsbevakning

| | LĂ€stid: 4 minuter (3808 tecken)

Sedan 2010 har jag skrivit fem Internetguider Ă„t .SE. Den som flest lĂ€sare verkar ha haft glĂ€dje av Ă€r den om omvĂ€rldsbevakning pĂ„ nĂ€tet. Den tryckta upplagan tog snabbt slut, boken anvĂ€nds som kurslitteratur pĂ„ Ă„tminstone en högskoleutbildning och dessutom har jag gjort flera förelĂ€sningar med guiden som utgĂ„ngspunkt. DĂ€rför Ă€r det kul att nu dra igĂ„ng arbetet med en uppdaterad och uppfrĂ€schad version av "Flöden, kvitter och statusuppdateringar", min internetguide om omvĂ€rldsbevakning. Arbetsnamnet Ă€r tills vidare "SĂ„ hĂ€nger du med i informationsflödet – gratisverktygen som ger dig koll".

Min nya internetguide om omvÀrldsbevakning.

Sedan 2010 har jag skrivit fem Internetguider Ät .SE. NÄgra av dem hör till de viktigaste texter jag skrivit:

Men den guide som flest lÀsare verkar ha haft glÀdje av Àr den om omvÀrldsbevakning pÄ nÀtet. Den tryckta upplagan tog snabbt slut, boken anvÀnds som kurslitteratur pÄ Ätminstone en högskoleutbildning och dessutom har jag gjort flera förelÀsningar med guiden som utgÄngspunkt.

DÀrför Àr det kul att nu dra igÄng arbetet med en uppdaterad och uppfrÀschad version av Flöden, kvitter och statusuppdateringar, min internetguide om omvÀrldsbevakning. Arbetsnamnet Àr tills vidare HÀng med i informationsflödet -  gratisverktygen som ger dig koll.

Teori och praktik #

Flöden, kvitter och statusuppdateringar innehĂ„ller bĂ„de teori och praktik. Problemet Ă€r att nĂ€tet utvecklas snabbt, pĂ„ de snart fyra Ă„r som gĂ„tt sedan guiden publicerades har mycket hunnit att hĂ€nda. Som nav för omvĂ€rldsbevakningen Ă€r min rekommendation i Flöden, kvitter och statusuppdateringar att anvĂ€nda RSS. Det har inte förĂ€ndrats. RSS kommer att vara en stor del Ă€ven i SĂ„ hĂ€nger du med i informationsflödet. DĂ€remot byggde hela Flöden, kvitter och statusuppdateringar pĂ„ Googles RSS-lĂ€sare Reader – som sökjĂ€tten la ner förra sommaren.

Ambitionen Àr att den uppdaterade versionen ska ges en lÀngre livslÀngd genom fler generella resonemang om omvÀrldsbevakning och fÀrre specifika exempel.

Men Àr inte RSS dött? #

Det finns dem som menar att RSS Àr en döende teknik, vilket inte minst Googles nedlÀggning av Reader skulle ha visat. Jag Àr lÄngt ifrÄn övertygad om att det Àr sÄ.

Twitter har till viss del tagit över rollen som RSS en gÄng hade, och dessutom gjort den mer lÀttillgÀnglig. Appar som Flipboard och Zite har ocksÄ kompletterat.

Men varken Twitter eller Zite kan ersÀtta RSS fullt ut. Det finns förvisso webbplatser som skjuter ut varje ny rubrik i ett sÀrskilt Twitter-flöde, identiskt med det som en prenumerant pÄ motsvarande RSS-flöde fÄr. Men skillnaden Àr att Twitter-flödet fortsÀtter att rulla Àven om blicken Àr riktad Ät ett annat hÄll. RSS gÄr att jÀmföra med en hÄrddiskvideo som spelar in alla nya rubriker frÄn nÀttidningen X sÄ att de finns tillgÀngliga nÀr tid finns.

Och Àven om Zites algoritmer har en fantastisk förmÄga att sÄlla fram texter som jag Àr intresserad av Àr inte heller det en ersÀttare för RSS eftersom jag inte vet vilka kÀllor som kommer att vÀljas ut.

Med RSS kan jag vara sÀker pÄ att fÄ allt frÄn precis de kÀllor jag Àr intresserad av.

Mer tips om informationshantering #

Flöden, kvitter och statusuppdateringar fokuserade pÄ att hjÀlpa lÀsaren att hitta saker som intresserade hen. Men mina erfarenheter frÄn de förelÀsningar jag gjort om omvÀrldsbevakning Àr att det inte bara finns ett intresse för hur man hittar saker pÄ nÀtet, utan ocksÄ för hur man tar hand om fynden. SÄ hÀnger du med i informationsflödet kommer dÀrför innehÄlla fler tips i den vÀgen. Har du nÄgon gÄng försökt söka dig fram till den intressanta artikeln du lÀste för ett halvÄr sedan kommer du förhoppningsvis att ha glÀdje av dem.

Återkoppling pĂ„ tidiga utkast #

Under arbetets gÄng kommer jag under de kommande veckorna att publicera funderingar och tidiga kapitelutdrag hÀr pÄ min webbplats, framför allt om och frÄn de delar som handlar om de grundlÀggande principerna för omvÀrldsbevakning pÄ nÀtet och de arbetsflöden som jag tycker fungerar bra.

Min förhoppning Àr att den vÀgen kunna fÄ in tidiga synpunkter pÄ texten och komplettera den med tips och förslag som jag sjÀlv inte tÀnkt pÄ (eller tÀnkt fel). Hör dÀrför gÀrna av dig om nÄgot av det du lÀser vÀcker funderingar!

Relaterade blogginlÀgg #